Onze gewrichten maken het voor ons mogelijk om te bewegen. Anders zouden we maar een stijve hark zijn. Bij scoliose wordt vaak hypermobiliteit gezien in de gewrichten. Dit is iets anders dan flexibel zijn. Wat is het verschil?

Flexibel

Hoe lang je spieren zijn en je hierdoor meer bewegingsruimte geven.

Hypermobiel

Hoe lang je gewrichtsbanden zijn en hoeveel ruimte er in de gewrichten is.

Doordat hypermobiliteit veel ruimte geeft in de gewrichten, kan dit ervoor zorgen dat de spieren eromheen juist gaan verkrampen. Eigenlijk om je gewricht te beschermen. Maar daardoor kunnen er dus juist klachten in ontstaan. Een misvatting is om dan te denken dat je moet gaan stretchen. Want door te verkrampen probeert het lichaam je te beschermen van alle ruimte die je in je gewrichtsbanden hebt. Dus als dit los gemaakt wordt, dan verkrampt het erna alleen nog maar meer. Omdat het lichaam dan denkt ‘shoot, ik was niet genoeg verkrampt, laat ik nog maar beter mijn best doen’. Massages kunnen dus even fijn zijn, maar uiteindelijk alleen maar voor meer last zorgen.

Maar wat kan ik dan wel doen?

Ontspanningsoefeningen en lichte versterkingsoefeningen, terwijl je zorgt voor genoeg water drinken zodat de afvalstoffen je lichaam uit kunnen en voeding om je spieren te ondersteunen.

Yes, that’s it!

Maar misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Als yoga docent en health coach kan ik altijd specifieker kijken wat er precies aan de hand hebt en wat je nodig hebt. Zoals welke specifieke rusthoudingen voor bepaalde klachten het beste werken en hoe je kan starten met lichte versterkende oefeningen.

Ook kunnen we dan samen kijken hoe op dit moment je voeding jouw lichaam al ondersteund en wat je kan minderen of juist kan toevoegen. Interesse in een gratis Intake Health Coaching? Laat hieronder je gegevens achter.

Gratis Intake Health Coaching


    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.