Yoga voor Scoliose

Yoga voor Scoliose is aan aanpassing van yogahoudingen met specifieke aandacht voor de scoliose patronen. 

Verschillende yoga docenten met scoliose uit de Verenigde Staten studeerden bij B.K.S. Iyengar; grondlegger van de Iyengar yoga. Tijdens hun studie, merkten ze dat de methode van Iyengar en het gebruik van yoga tools erg voordelig is bij rugklachten en scoliose. Daarbij vonden ze zelf wel zijn manier van lesgeven erg streng en hebben ze hier zelf verzachting in gevonden. Zo hebben verschillende yoga docenten hier zelf hun weg in lesgeven in gevonden. Docenten waarbij ik, Jana Spierings, gestudeerd heb, zijn:

  • Elise Browning Miller
  • Rachel Jesien
  • Allison West
  • Deborah Wolk
  • Jen Gorman

Wat is scoliose?

De volgende informatie komt van de Vereniging van Scoliospatiënten – www.scoliose.nl

Scoliose is een 3D zijdelingse verdraaiing en verkromming van de wervelkolom. Er ontstaat een bocht in de wervelkolom en deze draait om zijn eigen as. De wervelkolom kan naar één kant krom groeien (verkromming), waardoor er één bocht ontstaat, maar meestal ontstaan er twee bochten. De verdraaiing van de wervelkolom veroorzaakt vaak bij de bovenrug voor verhoging van 1 kant bij vooroverbuigen, ofwel een bolling van de ribben. Die bolling wordt gibbus genoemd.

De term scoliose komt uit het Grieks en betekent verkromming. Kort gezegd is het een kromme rug.

In de meeste gevallen gaat het om een structurele scoliose, een ‘echte’ scoliose; die altijd gepaard gaat met een verdraaiing van de wervelkolom en de daaruit voortvloeiende gibbus.

In sommige gevallen wordt de scoliose veroorzaakt door een houdingsafwijking; deze is meestal goed te corrigeren. Dit wordt ook wel niet-structurele scoliose genoemd.

Structurele scoliose is een chronische aandoening en zal levenslang aanwezig blijven. Hieronder vallen de volgende 4 soorten:

– Idiopathisch (oorzaak onbekend) (ongeveer 80% van de gevallen) 
– Congenitaal (aangeboren) 
– Neuromusculair (door spier/zenuwaandoening) en 
– Degeneratief (door veroudering).

Bij Yoga voor Scoliose werken we vooral met Idiopatische Scoliose.

Hoe ziet scoliose eruit?

Scoliose is bij iedereen uniek. Daarom werken we heel specifiek met elke scoliose en is het heel belangrijk om zelf meer een gevoel en visualisatie te ontwikkelen van jouw rug.

Stichting I love my back heeft een toffe fotoserie gedaan, waarin verschillende ruggen te zien zijn. Het is zeker aan te raden ook eens een foto van je rug te maken, zodat je steeds meer een beeld krijgt van je eigen rug.

Voorkomen is beter dan genezen

Wetenschappelijk is er nog weinig bekend over de oorzaak van scoliose. Vooral in de Westerse Medische Wereld wordt er vooral naar symptomen gekeken, zoals de botten die in een andere vorm staan. Maar eigenlijk minder naar het hele lichaam en wie je bent als mens.

Dus is er ook een holistisch manier om te kijken naar scoliose. Hierbij wordt er niet alleen gekeken naar de stand van de botten, zoals je op je röntgenfoto ziet, maar ook naar je balans van spieren, ontstekingen en algehele stresservaring. Dit heeft namelijk allemaal effect op je gezondheid en dus ook op je scoliose.

In een Intake sessie voor Scoliose kijken we samen waar jij staat met je scoliose en wat ik daarin kan betekenen.

Zo bespreken we:

  • Hoe jouw scoliose loopt en hoe deze je leven beïnvloed
  • Welke therapieën je al hebt gevolgd
  • Naar welke informatie je behoefte hebt
  • Hoe je op dit moment zorgt voor je scoliose
  • Naar welke begeleiding je behoefte hebt
  • Wat Yoga voor Scoliose en/of Health Coaching voor jou kan betekenen

We nemen hier ruim de tijd voor – 60 tot 75 minuten.