Wist je dat ademhaling een automatisch proces is?

In mijn scoliose workshops leg ik de focus op awareness, ademhaling en alignment. Dit omdat deze drie dingen mij het meest geholpen hebben in het omgaan (en zelfs oplossen) van mijn chronische pijn. Hierbij gebruik ik vooral yoga, maar misschien niet zoals je gewend bent. Mijn doel is namelijk niet om gewoon een yogales te geven, maar om handvatten te geven vanuit yoga die kunnen helpen bij scoliose. Ik zal kort uitleggen hoe ik dit zie.

Awareness

Scoliose heb ik 24/7, oftewel de hele dag. Ik heb het niet een half uurtje per week, zoals toen ik bij een fysiotherapeut oefeningen deed. Daarom hielp dit niet op de lange termijn. Doormiddel van bewustwordingsoefeningen en specifieke inzichten vanuit Yoga voor Scoliose, heb ik steeds meer awareness gekregen over scoliose in mijn dagelijks leven. Ik ben de waarde gaan inzien van het herkennen van dagelijkse patronen en hier wat mee gaan doen. Hierbij helpt het om mentale als fysieke inzichten te krijgen van buitenaf, bijvoorbeeld van iemand met ervaring met scoliose of fysieke begeleiding. Dit laatste komt ook terug bij alignment.

Ademhaling

Ademhaling is een automatisch proces van het lichaam. Hier denken we niet over na. Toch bleek het voor mij erg fijn te zijn om meer te leren over hoe ademhaling werkt, hoe dit anders werkt bij scoliose en hoe je met meer bewustwording er wat sturing aan kan geven. Heel simpel gezegd, kan je met je ademhaling in je lichaam naar verdrukte plekken toegaan om daar meer ruimte te creëren. Dit kan daardoor veel betekenen bij pijnklachten.

Alignment

Ik voelde de noodzaak om mentaal en fysiek weer op een lijn te komen met mijn rug. Mentaal was ik het niet eens met wat mijn rug deed en wilde ik anders. Hierbij hielp bewustwording over mijn denkpatronen, zodat ik weer samen kon gaan werken met mijn rug. Bij dit samenwerken, bleek ik feedback van buitenaf nodig te hebben. Zoals bepaalde ondersteuning om mijn lichaam beter te gaan voelen of letterlijk een lijn op mijn mat om weer naar alignment te bewegen. Bij scoliose gaat het niet per se om recht worden, maar om weer een vorm van balans te vinden. Dus is het belangrijk om de zoektocht naar alignment van het lichaam te stimuleren en door middel van herkenning hiernaar te leren bewegen. En hier wil ik je graag bij ondersteunen in mijn workshops.

 

Ben nieuwsgierig geworden naar deze handvatten en wil je meer weten? Stuur me gerust een Whatsapp

Eén gedachte over “Awareness, Ademhaling en Alignment met scoliose”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.