Recept: Vegetarische Zwartebonenburgers

Soms wil je gewoon lekker in een burger happen. Goed gevuld en lekker kruidig. Probeer dan eens deze zwartebonenburgers! Mijn mond begint al te wateren in ieder geval.

Bonen als proteïne bron

Toen ik vlees achter me liet, vond ik het in het begin lastig om genoeg bronnen van proteïne te vinden, die ik lekker vond. Natuurlijk zijn er genoeg bonen, maar die vallen bij mij niet altijd goed. Laat nou zwarte bonen wel goed vallen. Maar na een paar keer een zwarte bonen schotel te hebben gemaakt, wilde ik toch eens wat anders. Zo kwam ik dit zwartebonenburgers recept tegen en ben ik gaan experimenteren hoe ik het precies lekker vind.

Proteïne vormen de bouwblokken van het lichaam. Verschillende celvorming is hiervan afhankelijk zoals je huid, maar ook je spieren. Een sterk lichaam komt niet alleen van training, maar door middel van wat je eet voed de cellen in je lichaam met informatie zodat het zich sterk kan maken als geheel. En dan niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel. Als Health Coach kan ik je hier een keer meer over vertellen.

Daarnaast is vlees is zwaar voor het lichaam om te verteren. Hierdoor kan het voor ontstekingen zorgen in het lichaam of deze in stand houden. Bonen zijn makkelijker te verteren voor het lichaam. Hoewel sommige mensen toch last kunnen krijgen voor wat luchtophoping (; Maar hier zijn verschillende tips voor om dit te voorkomen of te verminderen.

Vallen zwarte bonen niet altijd goed bij jou?

Tips voor betere vertering bonen

Zorg dat je de bonen goed afspoelt, dit kan al erg helpen. Ook voeg ik graag het zeewier Kombu toe aan mijn slow cooker. Dit verzacht de bonen en zorgt zo voor een makkelijkere vertering. Dus minder last van je buik.

Benieuwd naar dit recept?

Er zit wat voorbereidingstijd in. Maar met een Slow Cooker zet je ze erin en hoef je er niet naar om te kijken. Ook is het mogelijk om te bonen ’s nachts te weken (ongeveer 8 uur) en dan nog voor 1.5 uur ze te koken.

Dit recept kan prima voor een grote groep. Maar zelf maak een meestel aan grote batch, zodat ik er een aantal in de koelkast en vriezer kan bewaren en ze alleen maar even hoef op te warmen. Zo kan ik er zeker 3 dagen mee vooruit!

Zwartebonenburgers

Jana Spierings
Deze vegetarische burgers zijn met kruiden helemaal op smaak te maken! Daarnaast goed gevuld met proteïne door gebruik van de zwarte bonen. Heerlijk fast food gevoel, maar dan gezond (:
Voorbereidingstijd 4 uur 30 min
Bereidingstijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 6

Equipment

  • Slow cooker
  • Mixschaal
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 300 gram Zwarte bonen gedroogd
  • 1 Ui
  • 3 Teentjes Knoflook
  • 3 Stuks Laurierblad
  • 1 Snufje Zout
  • 1 Snufje Peper
  • 1 Eetlepel Garam Masala of Komijn
  • 1 Theelepel Kurkuma
  • 2 Hele Eieren
  • 1 Eetlepel Olijfolie of Kokosolie Om te bakken en braden

Instructies
 

  • Spoel de zwarte bonen eerst goed af.
  • Voeg de zwarte bonen, halve ui, 1 teentje knoflook en laurierbladen in de slow cooker op hoog voor 4 uur. Zorg dat de zwarte bonen goed onder water staan.
  • Na 4 uur, giet de zwarte bonen af.
  • Voorverwarm de oven op 150 graden celcius.
  • Droog de zwarte bonen voor 15 minuten in de oven op 150 graden celsius.
  • Voeg de zwarte bonen (prak ze kort) in een mixschaal samen met eerste droge ingrediënten; zout en peper, halve ui in kleine stukjes, 2 teentjes knoflook klein gesneden en kruiden.
  • Voeg de overige ingredienten toe; 3 eieren en 1 eetlepel olie.
  • Mix alles goed doorelkaar totdat het bij elkaar plakt. (nog te vloeibaar? Voeg wat bloem of meel toe).
  • Voorverwarm de oven op 190 graden celsius.
  • Maak 7-9 burgers op je ovenplaat, niet dikker dan 2cm.
  • Plaats de burgers in de oven op 190 graden celsius voor 15 minuten.
  • Draai de burgers om en bak voor nog 10 minuten op 190 graden celsius.
  • Laat de burgers even afkoelen en geniet ervan!
Trefwoord Bonen, Burger, Proteïne
Zwartebonenburger op glutenvrij brood met ketchup en zuurkool

Maak het af met wat (glutenvrij) brood of maak er een heerlijke salade bij. Ik doe er graag wat ketchup en zuurkool bij. Of soms andere groenten die ik nog in mijn koelkast heb liggen. Zo kan de zwartebonenburger feestelijk versierd worden. Want het oog wil ook wat (;

Ik ben benieuwd wat jij vind van deze Zwartebonenburgers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: