Hoewel we hier in het Westen yoga pas een paar decennia kennen, gaat het zeker al 5000 jaar terug in zijn oorsprong. In India wordt yoga beschouwd als een kunst, wetenschap en filosofie. Het raakt het menselijk bestaan op elk niveau, fysiek, mentaal en spiritueel.

Ergens tussen 500-200 voor Christus, leefde Meester van de Yoga PataΓ±jali. In zijn Yoga Soetra’s beschrijft hij de manieren om kwellingen van het lichaam en de mentale veranderlijkheid te overkomen; de obstakels van spirituele ontwikkeling.

PataΓ±jali beschrijft 196 soetra’s. Hierin begint hij met gedragsregels en eindigt met een visie voor zijn/haar ware Zelf.

Hierin ontvouwt zich het 8-ledige pad van yoga.

  1. Yama – Universele waarden
  2. Niyama – Gedragsregels
  3. Asanas – Houdingen
  4. Pranayama – Vergroten levensenergie doormiddel van de adem
  5. Pratyahara – Terugtrekken zintuigen
  6. Dharana – Concentratie
  7. Dhyana – Meditatie
  8. Samadhi – Eenwording

Bron: B.K.S. Iyengar. Light on the Yoga Sutras of PataΓ±jali. 2017.

Zoals je hierboven kan zien, zijn de asanas (de yoga houdingen), maar een klein onderdeel van wat yoga inhoudt. Als onze yoga beoefening dus alleen yoga houdingen bevat, kan het beter fitness genoemd worden, dan echte yoga beoefening. Helaas gebeurd het vaak in de westerse wereld, dat yoga terug gebracht worden naar alleen de houdingen en niet de eer doet naar wat het eigenlijk allemaal inhoudt en de cultuur waaruit het komt. Dit wordt ook wel appropriatie genoemd.

Misschien ben je nog niet bekend met de diepere lagen van yoga. Dat is helemaal ok.

Maar weet dat als je bij mij een les of workshop volgt, dat de diepere lagen van yoga wel langs zullen komen. Probeer hier voor open te staan en ook in oefeningen serieus mee te nemen. Voor mij is dit namelijk het grote verschil tussen gewone rugoefeningen doen en yoga voor scoliose. En daarmee ook het verschil dat ik hierdoor wel van mijn ongemakken afkwam en dat gewone oefeningen hierin niet voldoende voor mij was.

In het begin kunnen bepaalde termen verwarrend zijn. Mijn advies is om het vooral over je heen te laten komen en te voelen waar je wel wat mee kan. Door herhaling wordt het wellicht steeds minder verwarrend. Ook als er vragen zijn, mag je die natuurlijk altijd stellen.

Hierbij geef ik ook aan, dat ik niet alleswetend en ook lerend ben. En mocht je nog dieper willen, dan raad ik een yoga filosofie cursus aan.

Ik kijk ernaar je te verwelkomen bij een les, workshop of privΓ© sessie en yoga verder met je te ontdekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.